Download Min Læge

og få svar på din prøve direkte på mobilen

Gravide

Når graviditet konstateres kontaktes klinikken hurtigst muligt med henblik på tid til 1. graviditetsundersøgelse. Sidste menstruations første dag skal oplyses.

Graviditetsundersøgelse 1

Den foregår i uge 9-10  og foregår hos sygeplejersken. Ved denne konsultation udfyldes den såkaldte “svangre journal”, som er det dokument der sendes til fødeafdelingen i regionen. Dette dokument skal du medbringe til alle kontroller hos jordemoder/læge eller fødeafdeling. Til denne konsultation skal du medbringe en urinprøve. Inden konsultationen skal du/I have overvejet om du/I vil tage imod tilbuddet om nakkefoldscanning. Hvis I vælger at sige ja til scanningen tages ved denne konsultation en blodprøve, den såkaldte doubletest, der sammen med scanningen danner baggrund for beregning for risikoen for Downs syndrom/Mongolisme. Derudover måler vi dit blodtryk, vægt og undersøger din urinprøve for bakterier, protein, blod og sukker indhold.

Graviditetsundersøgelse 1, opfølgende tid hos lægen

Ligger en uge efter ovenstående konsultation. Ved denne konsultation færdiggøres din svangre journal og du får svar på blodprøverne.

Graviditetsundersøgelse 2

Den anden konsultation ligger i uge 25 og foregår hos sygeplejersken og lægen. Ved denne konsultation bedes du medbringe en urinprøve.

Udover at høre hvordan du/I selv synes det går med graviditeten, er formålet med konsultationen at undersøge dit blodtryk, vægt samt størrelsen af livmoderen, der vurderes ved at måle afstanden mellem skambenet og toppen af livmoderen. Desuden undersøges urinprøven og din blodprocent ved en lille blodprøve i fingeren. Til sidst i undersøgelsen lytter vi til barnets hjertelyd med et såkaldt doptone apparat, hvor du/I selv kan høre barnets hjertelyd.

Graviditetsundersøgelse 3

Denne konsultation ligger i uge 32, det vil sige kort før fødslen. Konsultationen foregår hos sygeplejersken og lægen, og du skal igen medbringe en urinprøve til konsultationen. Det primære formål med konsultationen er at forberede dig/jer på den forestående fødsel og besvare eventuelle spørgsmål, som du/i måtte have. Desuden vurderes fuldstændig som ved forrige konsultation vægt, blodtryk, livmoderstørrelse, barnets hjertelyd og urinen undersøges.

Efterfødselsundersøgelse, foretages 8 uger efter fødsel.